ΠΦΣ: Ο Γολγοθάς των φαρμακοποιών |
Τετάρτη, 04 Μάιος 2011 16:03 |
Εδώ και ένα χρόνο, και με πρόσχημα την oικονομική κρίση, η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει τους φαρμακοποιούς. Ένα επάγγελμα-λειτούργημα, που προσφέρει διαρκώς στον Έλληνα πολίτη, βρίσκεται για ακατανόητους λόγους στο μάτι του κυκλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Η Πολιτεία σχεδιάζει νέα επίθεση στους 12.000 φαρμακοποιούς. Αυτή τη φορά, επικαλούμενη το επικαιροποιημένο μνημόνιο 4, θέλει τη μείωση του συνολικού κέρδους του φαρμακοποιού σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 15%!!! Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεοδ. Αμπατζόγλου, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαρμακεία αλλά και την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ποσοστού κέρδους. «Εάν επιβεβαιωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης τότε θα κλείσει το 15-20% των λειτουργούντων σήμερα φαρμακείων. Φαντασθείτε λοιπόν την ταλαιπωρία του ασθενούς, του ηλικιωμένου, του αγρότη, που θα αναγκασθεί να πηγαίνει στο παραδίπλα χωριό, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για να βρει το φάρμακό του», ανέφερε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε πρόσφατη έρευνα:
Ο φαρμακοποιός σήμερα, δεν φοροδιαφεύγει, αλλά παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζεται σαν κάποιος που έχει πλουτίσει ξαφνικά και που κρύβει χρήματα από το κράτος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών τόνισαν ότι σήμερα, και μετά τις εκπτώσεις των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται σε 18,5-20%. Αυτό το κέρδος μειώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχει η συχνή, πολύμηνη, παράνομη και παράλογη καθυστέρηση πληρωμής από τα ταμεία, αλλά και η έκτακτη φορολογία (περαίωση, έκτακτη εισφορά κ.τ.λ.). Το καθαρό περιθώριο κέρδους είναι σήμερα μεταξύ του 7-9%, ανάλογα το φαρμακείο. Συντελεστή που αποδέχεται και η εφορία. Φοροδιαφυγή δεν υπάρχει στον κλάδο, γιατί όλα γίνονται μηχανογραφικά σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με το Δημόσιο και τα ταμεία. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, του 2010, η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται κάθε χρόνο σταθερά κατά 500.000.000 ευρώ. Η δαπάνη, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, από 9% που είναι σήμερα κινδυνεύουμε σε δέκα χρόνια να φθάσει το 15% του ΑΕΠ!!! Αυξήθηκαν τόσο τα εισοδήματα των φαρμακοποιών; Τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ το διαψεύδουν. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα είναι περίπου 50.000 €. Αν η κυβέρνηση μειώσει το περιθώριο κερδοφορίας στο 15%, επί της ουσίας καταργεί την έννοια του κέρδους και καταστρέφει έναν σημαντικό κόμβο παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης στο σύστημα Δημόσιας Υγείας. ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού από την Πολιτεία αντιστρατεύεται και σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο μύθος ότι οι φαρμακοποιοί βγάζουν πολλά λεφτά, πρέπει να πάψει επιτέλους. Ο τομέας των φαρμακείων αποτελεί μόλις το 6-7% της πίτας των δαπανών της Υγείας. Για το υπόλοιπο 93%-94% δεν βλέπουμε τον ίδιο ζήλο από την κυβέρνηση. Γιατί άραγε; Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί το οικονομικό επιτελείο του κου Παπακωνσταντίνου, επιτίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στους φαρμακοποιούς. Η κυβέρνηση διαρκώς μιλάει για περιστολή των δαπανών της Υγείας και ο κόσμος θα νομίζει, με τα λεγόμενα της πολιτείας, ότι για όλα φταίνε οι φαρμακοποιοί.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ Για παράδειγμα, το 12% του πληθυσμού της χώρας μας πάσχει από διαβήτη. Ένα σκεύασμα για τον διαβήτη έχει 3 ευρώ. Αντικαθίσταται από άλλο σκεύασμα με τιμή 60 ευρώ. Ο φαρμακοποιός λοιπόν αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη; Δεύτερο παράδειγμα. Παλαιότερα μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων κατά 22%. Κατά τη λογική της Κυβέρνησης δηλαδή, οι δαπάνες θα έπρεπε να πέσουν κατά 22%. Αντιθέτως όμως αυξήθηκαν λόγω υποκατάστασης των ιδιοσκευασμάτων από ακριβότερα! Το κέρδος του φαρμακοποιού μήπως φταίει πάλι και γι’ αυτό; Άλλο παράδειγμα. Σε διπλανές μας χώρες το ποσοστό κέρδους είναι: Ιταλία 24%, Ισπανία 26% Γαλλία 25%. Γιατί στη χώρα μας πρέπει να μειωθεί στο 15%; Οι φαρμακοποιοί στήριξαν από την πρώτη στιγμή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου και σαφώς θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Το σύστημα όμως έχει «παγώσει», και φυσικά δεν φταίνε οι φαρμακοποιοί γι’ αυτό. Φθηνό φάρμακο θα υπάρχει με τη μηχανογράφηση της Δημόσιας Υγείας και την αναδιαμόρφωση της τιμολόγησης των φαρμάκων, και όχι με το να οδηγηθούν στον Σταυρό του Μαρτυρίου οι 12.000 φαρμακοποιοί, επειδή έτσι βολεύει τους κυβερνώντες. Οι φαρμακοποιοί συναισθανόμενοι την κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, προσέφεραν από το εισόδημα τους 400.000.000 ευρώ με εκπτώσεις και μειώσεις το 2010! Είναι ουσιαστικά ο πρώτος κλάδος που από πέρυσι προσέφερε τόσα πολλά. Και αντί για ευχαριστώ, η κυβέρνηση τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έναν αργό βασανιστικό θάνατο. Ο φαρμακοποιός είναι πάντα δίπλα στον ασφαλισμένο, πάντα δίπλα στον πολίτη. Η πολιτεία δεν πρέπει να τον βλέπει σαν εχθρό, ούτε σαν αριθμό. «Πίσω από τους αριθμούς πάντα υπάρχουν άνθρωποι. Εμείς περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Παπακωνσταντίνου και αναλόγως θα πράξουμε. Μπορεί να δεχθήκαμε ένα χαστούκι, σίγουρα όμως δεν θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο. Στο χέρι της Κυβέρνησης είναι να… τσουγκρίσουμε αυγά», κατέληξε ο κ. Θ. Αμπατζόγλου. |